Share

De Award ‘Precast in Buildings’ 2016 werd toegekend aan het gebouw Foodmet. De Foodmet is het pilootproject van het masterplan voor de herontwikkeling van de Slachthuizensite. Het gebouw omvat handelsruimten, een restaurant, een stadsboerderij, parking, logistieke ruimte, een deel van de bestaande groenten- en fruitmarkt, de beenhouwerijen, enzovoort.
Maar, het zijn de prefab betonpanelen met hun grote ornamentele uitsneden die het gebouw zijn identiteit verlenen. De poëzie ontstaat uit de economische optimalisatie.

Architect : ORG Permanent Modernity
Prefabrikant : Cobatim nv
Aannemer : Jacques Delens nv
Studiebureau :VK Architects & Engineers
Opdrachtgever : Abattoir nv

De mening van de jury: De jury beloont dit project omwille van de originele manier waarop prefab beton gebruikt wordt in de volledige beeldvorming van het project. Zowel binnen als buiten is het prefab beton op een dominante manier aanwezig. De aard van het gebouw laat toe dat de ruwbouw in een keer ook de afwerking is.

De jury benadrukt de meerwaarde die ontstaat door het consequent toepassen van de thematiek, zowel binnen als buiten. Door de unieke vormgeving overstijgen de geprefabriceerde betonnen elementen op duidelijke wijze hun louter dragende functie. Zij bakenen ruimtes af, geven ritme en identiteit.
De jury wenst ook de maatschappelijke relevantie van dit gebouw te vermelden. Prefab beton speelt een zichtbare rol in de herontwikkeling van de Slachthuizensite.

Recommended Articles