Share

In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd de toegangsbrug tot het «Centre Hospitalier Chrétien»  in Luik bekroond. Deze brug bestaande uit twee overspanningen van 33 meter en een breedte van 11 meter bestaat uit twee keer 18 geprefabriceerde liggers. De liggers hebben een variabele hoogte en zijn voorgespannen om het eigengewicht te compenseren. Een naspanning, zowel in de langse als in de dwarse richting werd aangewend om weerstand te bieden aan de verkeersbelasting. De uitvoering van de bovenflens van de balken maakt het project bijzonder. De vorm van de flens is immers zo ontworpen dat na het aanbrengen van een voegdichting, enkel de sparing die na montage ontstaat nog moet worden aangestort. Er is dus geen nood aan het plaatsen van een bekisting. Eens de dwarse voorspanning is aangebracht, fungeren de bovenflenzen als brugdek.

Deze werkwijze laat toe om zeer snel te werken. Dankzij het gebruik van prefab beton werd het verkeer op één van de belangrijkste verkeersaders van en naar Luik nauwelijks verstoord.

Architect: Bureau d’études Greisch
Prefabrikant : Ergon nv
Aannemer : AM Franki – De Nul – Eloy
Studiebureau : Bureau d’études Greisch
Opdrachtgever : CHC (Centre Hospitalier Chrétien), SPW – Direction des routes de Liège

De mening van de jury: De jury is gecharmeerd door het zeer slanke ontwerp dat daarenboven op duidelijke wijze de momentenlijnen vertaalt. De brug laat het prefabbeton tot zijn recht komen en gaat terug tot de essentie. De jury onderlijnt eveneens het uniek staaltje van precisie dat nodig was om prefab en naspanning te kunnen combineren.

De jury wenst eveneens het esthetische aspect, de elegantie en de architectuur van de brug te belonen. Die komen net tot stand door het gebruik van prefab beton.

De jury waardeert de snelheid van uitvoering waardoor de hinder voor het verkeer tot een minimum herleid werd.

Recommended Articles