Share

De studentenresidentie REGA van de KU Leuven tenslotte sleepte de Award ‘Outstanding Precast’ in de wacht.Enkele maanden geleden opende de KU Leuven haar meest milieuvriendelijke studentenresidentie. Studentenresidentie Rega is gevestigd in de voormalige Rega-school te Sint-Maartensdal. Naast een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt. Hier werd – naar het ontwerp van ontwerpbureau Michel Pauwels – een waterterras gecreëerd dat meteen ook de blikvanger vormt van het project.

Met behulp van op maat gemaakte prefab betonblokken met diverse afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd. In totaal leverde Stradus Infra hier 189 elementen, waarmee het terras door aannemer Vanhoeyveld werd opgebouwd. Het resultaat is een aangename binnentuin aan het water met zicht op de Vunt, een zijstroom van de Dijle. Dit alles enigszins onverwacht …

Tijdens de werkzaamheden kwam door een verzakking immers een deel van de Vunt tevoorschijn. Deze waterloop was verborgen onder de tuin van de oude Rega-school en de overkapping bleek in zeer slechte staat te zijn. Daarom werd beslist om de waterloop open te leggen en toegankelijk te maken vanuit de tuin.

Architect : Ontwerpbureau Michel Pauwels
Prefabrikant : Stradus Infra nv
Aannemer : Vanhoeyveld bvba
Opdrachtgever : KU Leuven

De mening van de jury: De jury oordeelt dat de elementen een mooi voorbeeld zijn van een creatie op maat die in een project werd ingepast. Vooral het functionele aspect van de elementen die in de omgeving zijn geïntegreerd heeft de jury overtuigd. Het zou zeer moeilijk zijn geweest om dit soort elementen uit andere materialen maken. Dit toont nog maar eens de voordelen van geprefabriceerd beton aan. De jury beklemtoont ook de gebruiksvriendelijkheid van geprefabriceerd beton bij de plaatsing van de elementen. Uit esthetisch oogpunt passen de elementen perfect bij de waterpartij, waardoor de bewoners en omwonenden volop van deze plaats kunnen genieten.

Recommended Articles