Share

Het masterplan 2020 voor de ZOO van Antwerpen voorziet de realisatie van een hedendaags inkomgebouw. Op het dak van de nieuwbouw vinden we een 225 meter lang betonnen wandelpad, de zogenaamde ‘skywalk’.

De nieuwbouw smelt als het ware samen met de reeds aanwezige materialen in de ZOO. De groot-formaat-tegels sluiten naadloos aan op de historische paden in het park. Dankzij de doordachte materiaalkeuze en de helling van ongeveer 4% blijft het looppad in alle weersomstandigheden vlot beloopbaar en wordt het niet glad.

Met de keuze voor architectonisch beton kiest de ZOO voor een duurzaam materiaal dat zich eenvoudig laat reinigen zonder speciale technieken of producten en dat bovendien geen fysische verandering ondergaat.

Door het prefabriceren van de complexe, organische vormen in een gespecialiseerde fabrieksomgeving werd de foutenmarge tot een absoluut minimum herleid en kon het volledige project in slechts 10 maanden gerealiseerd worden.

De jury ziet in deze structuur een voorbeeldproject dat laat zien tot wat hedendaags prefab beton in staat is.

Enerzijds is er de innovatieve benadering van een klassiek probleem: een verbinding van twee gebouwen. Door een niet-conventionele ruimte te benutten, namelijk de dakstructuur, krijgt de bezoeker een heel ander beeld op de omgeving, waaronder het Centraal station, zonder in te boeten op de functionele aspecten.

Anderzijds is er de complexe structuur waarbij nagenoeg geen enkel prefab element hetzelfde is. Door gebruik te maken van innovatieve uitvoeringstechnieken en uitvoeringsmethoden, ontstaat binnen een zeer korte tijdspanne een hoogwaardig resultaat. Deze realisatie bewijst volgens de jury dat elke constructie geprefabriceerd kan worden.

Een uitdagend ontwerp, een goede voorbereiding en een excellente samenwerking tussen ontwerper, fabrikant en uitvoerder hebben geleid tot een ‘Outstanding’ eindresultaat waarbij de technische perfectie en de complexe structuur volledig opgaan in het geheel. Het belevingsaspect staat centraal waardoor bezoekers nog meer kunnen genieten van de ZOO.

 

Architect: 8 Office Architects – Fondu Landscape Architects
Prefabrikant: Decomo nv
Aannemer: Democo nv
Studiebureau: Arcade Groep
Opdrachtgever: Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen vzw
Andere partner:  Kuijpers Uitvoering & Advies BV

Recommended Articles