Share

In het Franse Givet werd een wandelweg naast de Maas gerealiseerd. Geprefabriceerde betonnen keerwanden dienen er als praktische oplossing om een gelijk niveau voor de weg te realiseren en een fundering voor de brug die wandelaars toegang verschaft tot de bossen van Givet. De keerwanden hebben naast een grondkerende ook een waterkerende functie.

Om de keerwanden het rustieke karakter te geven dat perfect past in de rustige en natuurlijke setting van de omgeving, zijn ze voorzien van een structuur: een horizontaal lopend metselwerkpatroon met natuurlijke rotsen van verschillende groottes. Het ongelijke oppervlak van de rotsen verlevendigt bovendien de façade.

Op een voor de vrachtwagen ontoegankelijke werf vormde het Belgische prefab beton de snelste, efficiëntste, goedkoopste en meest praktische oplossing voor de realisatie van de 350 meter lange muur.

Dit project trok de aandacht van de jury door de speelse, creatieve en natuurlijke toepassing van beton als keermuur. De duurzaamheid van het geheel staat voorop en kan een inspiratie zijn voor vele toepassingen. Het gebruik van geprefabriceerde betonnen keerwanden biedt een aantal uitgesproken voordelen, waaronder de snelheid van uitvoering, de verhoging van de veiligheid tijdens de uitvoering en de duurzaamheid van de structuur. Door in de fabriek structuurmatten in de bekisting aan te brengen, krijgen de elementen een zeer rustiek uitzicht.

De jury ziet in dit geheel een groot potentieel voor natuurlijke veroudering. Door de grote variatie in het ingebrachte reliëf is er quasi geen repetitie merkbaar en komt de muur zeer natuurlijk over. Een innovatieve en originele toepassing op keerwanden.

 

Prefabrikant: VB Beton Belgium nv
Aannemer: Eiffage TP
Opdrachtgever: Commune de Givet
Andere partner: Reckli

Recommended Articles