Share

530 unieke tegelontwerpen van het formaat 60×60 cm vormen de eye-catcher van de speelplaats van basis- en kleuterschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge. Juf Stephanie Cool van de school zelf liet de cijfer- en lettervormen tot leven komen waarna ze werden omgezet in ‘designtegels’.

De figuren spreken tot de verbeelding van de kinderen en bieden een antwoord op het uitgangspunt spelprikkels op de speelplaats te voorzien zonder inname van extra ruimte. Ze stimuleren bovendien elk van de verschillende leeftijdsgroepen.

Het beton heeft hier dus niet enkel een esthetische en functionele functie, maar speelt tevens een educatieve rol. De kleuters kunnen werken rond kleur en vorm, de beginnende lezers kunnen al spelend letters en cijfers oefenen en voor de grotere kinderen werden er coördinaten in het ontwerp verwerkt. Die coördinaten waren bovendien een handig en toch wel noodzakelijk hulpmiddel voor de aannemer bij de plaatsing.

De jury ziet in deze speelplaats een mooi voorbeeld van hoe een zeer origineel, functioneel en speels resultaat bekomen kan worden door het gebruik van eenvoudige materialen. Het groen wordt mooi geïntegreerd. Er is een duidelijke afbakening tussen de verschillende speelruimtes met betonelementen die uitnodigen tot verbeelding. Een scheiding tussen groenzone en tegelzone wordt gebruikt als zitbank, maar ook als lessenaar, loopcircuit of ruggensteun.

De veiligheid wordt verhoogd door de afgeronde randen. Het speelse karakter wordt benadrukt door de geprinte tegels.
De jury waardeert de wijze waarop deze speelplaats werd omgetoverd van een grijze, eenkleurige ‘tegel’-speelplaats naar een multifunctionele, uitdagende en kindvriendelijke ‘speel’-plaats. Dit alles door het gebruik van standaard prefab elementen. Een inspirerend project!

 

Architect: Architecten Peter Bovijn + Sophie Watelle
Prefabrikant: Stradus Infra nv
Aannemer: De Jonghe bvba
Opdrachtgever: Sint-Leo Hemelsdaele Brugge

Recommended Articles