Share

Het Centre Hospitalier Chrétien (CHC) in Luik is een van de grootste ziekenhuizen in België en heeft alle faciliteiten om in de hedendaagse technische apparatuur van een ziekenhuis te voorzien. Het ziekenhuis omvat 720 conventionele ziekenhuisbedden en 120 bedden voor dagopnames. Het zal uiteindelijk een bezetting van meer dan 2.000 personen hebben.

De ruwbouw van het complex, met een totale vloeroppervlakte van 100.000 m² en een voetafdruk van 34.000 m², bestaat vrijwel geheel uit prefab elementen. Daartoe werden in een periode van slechts één jaar 1.700 kolommen, 1.910 balken, 62.000 m² voorgespannen welfsels en 1.150 dragende gevelpanelen geproduceerd en geplaatst.

Het gebouw is ontworpen om te kunnen evolueren volgens eventuele uitbreidingen en wijzigingen op basis van de interieurinrichting. Het is ook het eerste ziekenhuisproject dat rekening houdt met de nieuwe aardbevingsstandaard in België. De constructieve knooppunten zijn onderzocht om te weerstaan aan de gevolgen van een eventuele aardbeving.

De jury is van mening dat het bouwteam hier een uitermate sterke prestatie neergezet heeft, niet alleen omwille van de gigantische schaal van de gerealiseerde productie- en bouwwerken, maar tevens omwille van de intelligente ingenieurskunde in het ontwerp. Het bouwteam heeft een bijzonder divers programma van prefab beton producten toegepast met een indrukwekkend resultaat.

Daarnaast waardeert de jury het feit dat er in het ontwerp ook aandacht besteed werd aan flexibiliteit voor toekomstige invulling. Zo is in het ontwerp de mogelijkheid voorzien om op een later tijdstip op vrij eenvoudige wijze bijkomende vloeren in te voegen.

Architect: AM Assar Architects – Artau – Hoet+Minne
Prefabrikant: Ets. E. Ronveaux sa – Prefer sa – Prefaco nv
Aannemer: AM BAM Galère – CFE – Cit Blaton – Moury – BPC Liége
Studiebureau: Bureau d’études Greisch
Opdrachtgever: CHC – Centre Hospitalier Chrétien

Recommended Articles