Turnova Toren wint de Precast in Building Award

Share

De Turnovatoren is het centrale gebouw van Turnova, een stadsvernieuwingsproject van 4 hectare in het hartje van Turnhout. Turnova is een publiek-private samenwerking tussen de Stad Turnhout en Heeren Group. De 75 meter hoge Turnovatoren bevat appartementen, kantoren en horeca en staat bovenop een sokkel met winkels. Helemaal bovenaan is er een publiek stadsbalkon.

De functies binnen de toren zijn leesbaar in de gevel: voor de appartementen werd een dens raster van kolommen en balken gebruikt. Ter hoogte van de kantoren verruimt dit grid zich. Voor de bovenste horecaverdiepingen is een zeer open raster toegepast, in functie van een open plan en maximaal uitzicht. Ondanks deze verspringingen vormen de gevels naast de kern de enige dragende structuur, waardoor de verdiepingen flexibel indeelbaar blijven.

Voor de realisatie van de toren is uitgebreid gebruik gemaakt van prefab beton: balken, kolommen, holle wanden, breedplaatvloeren, holle voeren, trappen en bordessen. Het meest bijzonder zijn echter de dragende gevels.  Die zijn opgebouwd uit sandwichelementen met een kern in constructief beton en een U-vormige buitenschil in wit gezuurd architectonisch beton. Daartussen bevindt zich thermische isolatie. Door het dieperliggende schrijnwerk krijgt de toren een zeer robuuste aanblik. Van dichtbij zorgen de zichtbare granulaten voor een verfijnd aspect.

 

 

Architect: B-Architecten – Osar Architects nv
Prefabrikant: Verheyen nv
Aannemer: Interbuild nv
Studiebureau: Jan van Aelst bvba – Macobo Group
Opdrachtgever: Interbuild nv

Mening van de jury

Door de samenwerking van 4 prefabrikanten wordt de Turnova toren gekenmerkt door een hoge techniciteit in de prefabricatie en een op esthetisch vlak erg geslaagde realisatie. Het diepgaande voorbereidende studiewerk getuigt van goed vakmanschap. Het dragende prefab skelet werd op intelligente wijze verweven met de buitenschil in architectonisch beton tot één stapelbaar geheel. De naadloosheid van de U-vormige elementen geeft het buitenparement een massief ogend uitzicht. De jury apprecieert in het bijzonder de unieke druiplijsten die vervuiling voorkomen.  Ze waardeert eveneens de mooie afwerking qua kleurschakering en egaliteit.