Share

Bij de omvorming van het stadspark DE MOTTEN wensten de Stad Tongeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius een opgefriste ontmoetingsplaats te verwezenlijken met ruimte voor recreatie.  Centraal in dit ontwerp staat de nieuwe waterloop “Jeker”.

De oplossingen in prefabbeton geven een duurzaam, veilig, comfortabel én harmonieus karakter aan het park. Betonstraatstenen in drie tinten creëren een uniform gevoel op de promenade langs de Jeker. De zitkubussen combineren veiligheid en comfort ter hoogte van de schoolomgeving. Schuine geprefabriceerde keerwanden in zichtbeton werken het hoogteverschil aan één van de pleintjes stijlvol weg.

De aanleg van de nieuwe parkings gebeurde met donkere betonstraatstenen in combinatie met robuuste waterpasserende betontegels die zorgen voor een groen accent.

Een aaneenschakeling van bijna 700 meter aan prefab zitbanken vormt DE absolute blikvanger.  Deze elementen met een variërende zitbreedte zijn uitgevoerd in licht opgeruwd architectonisch beton en plaatselijk bekleed met hout.  Ze staan garant voor een optimale waterbeleving langsheen de Jeker. Dankzij een intense en constructieve samenwerking zijn we erin geslaagd de publieke ruimte in Tongeren te verbeteren.  De fabrikant van het prefab beton speelde daarbij een cruciale rol door mee te denken en onze visie op het park zichtbaar te maken tot in de kleinste details.

Ontwerper: Sweco Belgium nv
Aannemer: BAM Contractors nv
Studiebureau: Sweco Belgium nv
Opdrachtgever: Stad Tongeren – Vlaamse Milieumaatschappij – Fluvius
Prefab Elementen: Ebema nv

Mening van de jury : Het stadspark De Motten is ontwikkeld om, door de openlegging van de Jeker, deze terug aan het centrum te geven. Het totaalconcept is een originele manier om het water opnieuw in de stad te krijgen, waarbij meerdere functies zeer goed gecombineerd worden.

Hierbij is een multifunctioneel plein aangelegd, met waterpartijen, skatepark, evenementenplein…De speelfontein kan in de winter omgetoverd worden tot een schaatsbaan.

Er is gebruik gemaakt van een klimaatrobuust ontwerp: integratie van een overstromingsgebied, goed waterbeheer.

Het stadspark is een toonbeeld van de hedendaagse mogelijkheden van prefabbeton in de publieke ruimte. Ondanks het  sober gebruik van de verschillende materialen oogst  het resultaat heel fris.

Recommended Articles