Share

FEBE reikte op 28 november de tweede FEBE Elements Awards uit. De feestlocatie, Willy Naessens Industriebouw in Wortegem-Petegem, was meteen ook een sterk staaltje van wat mogelijk is met prefab beton. De FEBE Elements Awards voor de meest opmerkelijke prefab betonrealisaties van gingen in drie categorieën de deur uit.

OUTSTANDING PRECAST – « Ieder zijn huis » te Evere

Winnaars :
Bouwheer: Beliris FOD Mobiliteit en Vervoer
Origin Architect & Engineering: architectuur & stabiliteit
Prefab panelen: Decomo

Renovatie van de woontoren van modern architect Willy Van Der Meeren (1923-2002). In  1959 belichaamde de toren het moderne wonen, anno 2013 voldoet het gebouw niet meer aan de normen. De totaalrenovatie omvat ook een vernieuwing van de gevel. Het project bewijst dat een hertaling van een modernistisch gebouw naar vandaag perfect mogelijk is. Dit is een uitstekende case voor toekomstige renovaties van moderne gebouwen. De jury was onder de indruk van de technische complexiteit van de gevelpanelen. Er werd maximaal ingezet om de architecturale kwaliteiten van het gebouw te bewaren, en dat dankzij een aantal ingenieuze technische oplossingen.

Nominatie : Dakelement en volledige systeem PAMAFLEX
Alpha Beton


PRECAST IN BUILDINGS – Dragende gevelementen

Winnaars : 
Architect:  Baumschlager-Erbele / OSAR Architecten
Prefab producten: Prefadim Belgium
Aannemer: THV Jan De Nul –CEI-De Meyer
Studiebureau: Ingenieursbureau Jan Van Aelst BVBA
Bouwheer: AZ Groeninge

De buitengevel van het ziekenhuisgebouw in Kortrijk. Die bestaat uit geprefabriceerde betonelementen in glad, wit architectonisch beton De elementen zijn verdiepingshoog en zorgen ook voor de stabiliteit van het gebouw. Er werden 813 gevelelementen geproduceerd van 16 ton per stuk,  en 231 dakranden. Prefab beton demonstreert zijn volledige kunnen met dit gevelproject. Dat wordt onder meer zichtbaar in het groot aantal verschillende gevelelementen. De juryleden hebben lof voor het ingewerkte afwatersysteem, een ingenieuze constructie van druipranden en goten, die belet dat het water langs de gevel afloopt. Dit systeem is des te ingenieuzer omdat de verticale gevelelementen geschrankt zijn opgesteld. De gevel is dragend, maar met een uitgekiend ontwerp. Een extra reden om de award toe te kennen was het feit dat beton het beeldbepalende product is voor het ziekenhuis. Zowel architecturaal als naar betontechnologie is dit een project van uitzonderlijke kwaliteit.

Nominatie : Basisschool ’t Egeltje in Mol
Architect: Cuypers & Q architecten bvba
Prefab producten: Juma Beton, Verheyen nv, Echo nv Houthalen, OMG prefab beton
Aannemer: Swinnen nv
Studiebureau stabiliteit: UTIL cvba
Bouwheer: GO! gemeenschapsonderwijs

Nominatie : Wall house – Maison Muraille
Architect: AND’ROL architects
Prefab producten: Collinet grès + Béton, Remacle
Aannemer: M.A. Construct


PRECAST IN INFRASTRUCTURE – VelH2O.net (uitspreken als [vélonεt])

Winnaar : 
Architect: Architect Maes Luc bvba ad2m
Extra partnerbedrijven: KHBO afdeling bouwkunde en Innovatiecentrum West-Vlaanderen

VelH2O.net, uitspreken als [vélonεt], bundelt de problematiek van slechte fietspaden met twee andere uitdagingen. Ten eerste: de behoefte aan een slim netwerk van nutsleidingen dat niet elke keer moet worden opgebroken, ten tweede: de buffering, de infiltratie of de trage afvoer van regenwater (RWA) en het daarmee gerelateerde overstromingsrisico. Het systeem is volledig opgebouwd uit prefab betonelementen. De problematiek van nutsleidingen en kabels is heel actueel. Als product  in ontwikkeling is het een vernieuwend en waardevol.Het is ook een lovenswaardig dat er innovatievoorstellen zijn die niet vanuit de prefab sector zelf komen, maar wel gebruik maken van betonelementen. Het product verdient verdere onderzoek en ontwikkeling. De jury kent dit project de award van infrastructuur toe, omwille van het out of the box-denken. Er spreekt de hoop uit dat VelH2O.net verder kan worden uitgewerkt, onder de vorm van verder onderzoek of gelijkaardige innoverende projecten.

Nominatie : VBIONEN
Prefabrikant & architect: Vanbockrijck

Nominatie : Ontwerp van dragers voor hoogspanningsmasten in hoog sterktebeton
Prefabrikant, studiebureau & bouwpromotor: Entreprise Ronveaux SA
Bouwheer : Elia


Fotogalerij :