Share
© Lander Loeckx

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) reikte op 20 november de FEBE Elements Awards 2014 uit in de Ghelamco Arena in Gent. De prijzen voor de meest opmerkelijke prefab betonrealisaties gingen in vier categorieën de deur uit: Precast in Buildings, Precast in Infrastructure, Outstanding Precast, Small Scale Precast.

OUTSTANDING PRECAST – Koepels van Ambassade du Qatar

Winnaars : 
Opdrachtgever Embassy of Qatar
Architect: M & J.M. Jaspers-J.Eyers & Partners
Algemeen Aannemer: Louis Dewaele
Studiebureau: Engitop BVBA –
Prefab producten: Prefadim Belgium

Vijf prefab koepels werden geleverd voor de ambassade van Qatar. De kleur moest perfect overeenstemmen met de gekozen marmerkleur/textuur. Het gaat over een dubbele koepel (in segmenten) voor het hoofdgebouw met een diameter van 12m36 en een hoogte van 4m63, een dubbele koepel (in segmenten) voor de VIP, zowel onderaan als bovenaan zichtbaar, met een diameter van 5m29 en een hoogte van 1m70. Een monolithische koepel voor de guards,met een diameter van 3m8 en een hoogte van 1m.

Een huzarenstukje qua techniek en een knap staaltje prefab omwille van verschillende redenen. Ten eerste is de vorm niet voor de hand liggend. Ook de precieze maatvoering en correcte technische uitvoering om de elementen onderling met elkaar te koppelen, is een prestatie. Al deze technische aspecten worden gecombineerd met hoge esthetische eisen. Over de functionaliteit en de graad van afwerking is tot in de kleinste details nagedacht.

Nominatie : Bushaltebanden voor eiland- en visgraatperrons
Prefabrikant: Stradus Infra

Nominatie : Milaan 2015
Bouwheer: Commisariat général du gouvernement belge pour l’exposition universelle de Milan 2015
Architect en ontwikkelaar: goedefroo+goedefroo architecten bvba
Aannemer: Simonis SA
Studiebureau: VK Group


PRECAST IN BUILDINGS – Bedrijfsgebouw Enjoy Concrete

Winnaars :
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Enjoy Building
Architect: Govaert & Vanhoutte
Aannemer: Valcke prefab beton
Studiebureau: Cobe/Studiebureau Wittouck
Prefab producten: Enjoy Concrete

Het bedrijfsgebouw van prefabrikant Enjoy Concrete, tegelijk een showcase voor klanten en volledig opgetrokken uit prefab beton. Het belangrijkste aandeel van het gebouw is de loods, die ook de kantoorruimte bevat. Er werden raampartijen van 6 op 3 meter geïntegreerd, net even groot als 1 prefab gevelelement.

Om de klassieke industriegevel te doorbreken en om een contrast te hebben ten opzichte van de loods werd een uitkragend volume geplaatst op het uiteinde bovenaan. Deze eyecatcher doet dienst als boardroom.

Het gebouw krijgt een eigenheid via de ‘geprinte bomenrij’, als een spiegel voor de bomenrij langs de Damse Vaart. Via de bijzondere toepassing van het procedé graphic concrete creëerden de ontwerpers een boeiende interactie tussen de werkelijke omgeving en het gebouw, als een reflectie van de natuur aan de andere kant van de vaart.

Deze inzending scoorde bij de jury zeer hoog, zowel in de kwaliteit van de architectuur als in de toepassing van beton. Het prefab beton komt overigens zeer goed tot zijn recht in het ontwerp. Het verhaal achter de beelden die via graphic concrete werden aangebracht, biedt een meerwaarde aan het gebouw. De gradaties in de grijswaarden van de bomenrij tonen de mogelijkheden van beton zeer goed aan. Dit gebouw greep alle kansen om aan te tonen waartoe prefab beton in staat is.

Nominatie : Zuidzicht Hasselt
Opdrachtgever: Kolmont Woonprojecten
Architect: BURO II & ARCHI +I
Algemeen Aannemer: Cordeel
Studiebureau: StuBeCo
Prefabrikant: Decomo

Nominatie – Incubator Wetenschapspark Waterschei
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Stad Genk +KU Leuven + Limburgse reconversiemaatschappij
Architect: POLO Architects
Algemeen Aannemer: THV Incubathor (Kumpen-Strabag)
Projectonwikkelaar: LRM nv
Studiebureau: VK Engineering
Prefabrikant: Verheyen Beton NV


PRECAST IN INFRASTRUCTURE – Radartoren in Oostende

Winaars : 
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Vlaamse Overheid (Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang)
Architect: E+W Eggermont
Algemeen Aannemer: West Construct
Studiebureau: Technum-Tractebel Engineering
Prefab elementen: Loveld

In het kader van het verbreden van de haventoegang te Oostende, was het noodzakelijk om de bestaande onbemande radartoren aan de voet van het oude oosterstaketsel af te breken. De nieuwe toren maakt deel uit van een gemeenschappelijke radarketen met Nederland, om zo het scheepvaartverkeer op de Noordzee en in het Scheldegebied effectief te kunnen begeleiden.

De bouwheer koos een architecturaal sierlijk en opvallend ontwerp. De toren is samengesteld uit 23 prefab elementen van ongeveer 2 m hoogte en elk een gewicht van 25 ton. Alle elementen werden geproduceerd met zelfverdichtend beton sterkteklasse C55/67 omgevingsklasse ES4 met HSR LA cement.

De vuurtoren heruitgevonden. Een technisch spectaculair object waar heel wat engineering aan te pas gekomen is. Elk element is verschillend, wat in prefab niet evident is. Tegelijk was prefab beton de enige manier om een toren met dit gedurfde ontwerp neer te zetten.

Nominatie : Quais de la Sambre à Charleroi
Opdrachtgever: Ville de Charleroi
Architect: L’escaut Architecture
Algemeen Aannemer: BAM-Betonac
Projectontwikkelaar: IGRETEC
Studiebureau: Greisch
Prefabrikanten: Ebema, Urbastyle

Nominatie – Place des Guillemins
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: SDLG (Société de Développement de Liège Guillemins)
Gedelegeerde opdrachtgever : Ville de Liège
Architecten: Dethier Architecture – Atelier 4D
Algemeen Aannemer: AM Eloy/JMV Colas
Studiebureau: Ney & Partners
Prefabrikant: Prefer
Advies bij voorstudie: FEBELCEM


SMALL SCALE PRECAST – Waterdoorlatende bestrating ‘Virage’

Winnaars : 
Concept & productie: Marlux

De waterdoorlatende tegel ‘Virage’ van 30x30x12 cm laat toe om totaal verschillende designs te realiseren. Afhankelijk van hoe de tegels worden geplaatst, ontstaat een totaal ander eindresultaat. De opvulling van de openingen kan gebeuren met een grasdalmengsel of met een split in een contrasterende kleur waardoor de figuur nog meer tot zijn recht komt.

Dit is een esthetisch verantwoord en tegelijk functioneel betonproduct, doordat het duurzame infiltratie van regenwater mogelijk maakt. De tegel is een mooi object op zich, en kan zeer veel architecturale stijlen aan. Het object draagt absoluut bij tot het imago van de prefab betonsector en draagt knappe projecten in zich.

Nominatie : Phénix 4
Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Ville de Charleroi
Architect: L’Escaut / V+
Algemeen Aannemer: BAM/Betonac
Studiebureau: Bureau Greisch
Prefabrikant: Urbastyle

Nominatie : Kleine verhalen in de groote oorlog
Opdrachtgever: Provincie Limburg
Architect & Projectontwikkelaar: Lens Ass Architecten
Prefabrikant:


Fotogalerij