Share

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) bekroonde op 29 november de meest prestigieuze projecten in prefab beton van het voorbije jaar. Tijdens de ceremonie in het iconische AP-Hogeschool gebouw te Antwerpen, werden ook de laureaten van de tweejaarlijkse studentenwedstrijd “Haal meer uit Beton” bekend gemaakt.

In aanwezigheid van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck werden de Awards uitgereikt aan de winnaars in de categorieën :

  • Precast in Buildings, gebouwen waarop prefab beton de stempel drukt
  • Precast in Infrastructure, infrastructuurprojecten met prefab beton
  • Small Scale Precast, kleine elementen voor grootse projecten
  • Outstanding Precast, buitengewoon, innovatief prefab beton

67 unieke inzendingen maken deze editie van de FEBE Elements Awards tot de meest succesvolle. Een volledige onafhankelijk jury had tot taak de ingezonden projecten te beoordelen.

PRECAST IN BUILDINGS : Foodmet

Winnaars :
Architect: ORG Permanent Modernity
Prefabrikant: Cobatim nv
Aannemer: Jacques Delens nv
Studiebureau: VK Architects & Engineers
Opdrachtgever: Abattoir nv 

De Foodmet is het pilootproject van het masterplan voor de herontwikkeling van de Slachthuizensite. Het gebouw omvat handelsruimten, een restaurant, een stadsboerderij, parking, logistieke ruimte, een deel van de bestaande groenten- en fruitmarkt, de beenhouwerijen, enzovoort.
Maar, het zijn de prefab betonpanelen met hun grote ornamentele uitsneden die het gebouw zijn identiteit verlenen. De poëzie ontstaat uit de economische optimalisatie.

De jury beloont dit project omwille van de originele manier waarop prefab beton gebruikt wordt in de volledige beeldvorming van het project. Zowel binnen als buiten is het prefab beton op een dominante manier aanwezig. De aard van het gebouw laat toe dat de ruwbouw in een keer ook de afwerking is. De jury benadrukt de meerwaarde die ontstaat door het consequent toepassen van de thematiek, zowel binnen als buiten. Door de unieke vormgeving overstijgen de geprefabriceerde betonnen elementen op duidelijke wijze hun louter dragende functie. Zij bakenen ruimtes af, geven ritme en identiteit. De jury wenst ook de maatschappelijke relevantie van dit gebouw te vermelden. Prefab beton speelt een zichtbare rol in de herontwikkeling van de Slachthuizensite.

Nominatie : Brandweerkazerne van Charleroi
Architect: SAMYN and PARTNERS sprl, architectes & ingénieurs
Prefabrikant: Ergon nv – Prefaco nv
Aannemer : Société momentanée ‘Thomas & Piron Bâtiment – CIT Blaton’
Studiebureau: SAMYN and PARTNERS met Ingenieursbureau Meijer bvba
Opdrachtgever: Stad Charleroi

Nominatie : Pegasus School – Oostende
Architect: Urban Platform cvba
Prefabrikant: Prefadim Belgium nv
Aannemer: THV Juvalho – Alheembouw
Studiebureau: Util Struktuurstudies
Opdrachtgever: AG Real Estate – DBFM Scholen van Morgen nv
Modelproject Open Oproep 20 Vlaams Bouwmeester


PRECAST IN INFRASTRUCTURE : Toegangsbrug tot het CHC

Winnaars : 
Architect: Bureau d’études Greisch
Prefabrikant: Ergon nv
Aannemer: AM Franki – De Nul – Eloy
Studiebureau: Bureau d’études Greisch
Opdrachtgever: CHC (Centre Hospitalier Chrétien) – SPW Direction des routes de Liège

Deze brug bestaande uit twee overspanningen van 33 meter en een breedte van 11 meter bestaat uit twee keer 18 geprefabriceerde liggers. De liggers hebben een variabele hoogte en zijn voorgespannen om het eigengewicht te compenseren. Een naspanning, zowel in de langse als in de dwarse richting werd aangewend om weerstand te bieden aan de verkeersbelasting. De uitvoering van de bovenflens van de balken maakt het project bijzonder. De vorm van de flens is immers zo ontworpen dat na het aanbrengen van een voegdichting, enkel de sparing die na montage ontstaat nog moet worden aangestort. Er is dus geen nood aan het plaatsen van een bekisting. Eens de dwarse voorspanning is aangebracht, fungeren de bovenflenzen als brugdek. Deze werkwijze laat toe om zeer snel te werken. Dankzij het gebruik van prefab beton werd het verkeer op één van de belangrijkste verkeersaders van en naar Luik nauwelijks verstoord.

De jury is gecharmeerd door het zeer slanke ontwerp dat daarenboven op duidelijke wijze de momentenlijnen vertaalt. De brug laat het prefabbeton tot zijn recht komen en gaat terug tot de essentie. De jury onderlijnt eveneens het uniek staaltje van precisie dat nodig was om prefab en naspanning te kunnen combineren. De jury wenst eveneens het esthetische aspect, de elegantie en de architectuur van de brug te belonen. Die komen net tot stand door het gebruik van prefab beton. De jury waardeert de snelheid van uitvoering waardoor de hinder voor het verkeer tot een minimum herleid werd.

Nominatie : Fietsen door het Water
Architect: Toerisme Limburg vzw
Prefabrikant: Webeco nv
Aannemer: Van de Kreeke nv
Studiebureau: Sweco Hasselt
Opdrachtgever: Toerisme Limburg vzw

Nominatie : Place du Châtelet à Malmedy
Architect: Agua
Prefabrikant: Stradus Infra nv
Aannemer: Gehlen R. sa
Opdrachtgever: Stad Malmedy


SMALL SCALE PRECAST : Wilrijkse Plein

Winnaars : 
Architect: Ontwerpbureau Stramien cvba
Prefabrikant: Stradus Infra nv
Aannemer: DCA nv
Opdrachtgever: Voormalige voetbalclub Beerschot AC en de Stad Antwerpen

Dit project kadert in het Masterplan Wilrijkse Plein dat het ontwerpbureau Stramien cvba uitwerkte in opdracht van de voormalige voetbalclub Beerschot AC en de Stad Antwerpen. Bij de aanleg van deze omgeving stonden toegankelijkheid en duurzaamheid centraal. De wandel- en looppaden, waaronder deze voor de hoofdingang van het nieuwe complex, werden ingekleed met parkstenen van het type Aquaflow, geproduceerd door Stradus Infra. Het gaat hier om een combinatie van twee modellen met een vijfhoekige vorm en een dikte van 8 cm. Door het gebruik van deze stenen komt ment tot een drempelloos inkomplein dat een optimaal comfort biedt aan voetgangers en andere zwakke weggebruikers. Het voegenspel is richtingloos en benadrukt op die manier het vrije gebruik van de inkomzone.

De jury is echt weg van deze vijfhoekige elementen. Deze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt bij de vernieuwing van dorpen. Ze kunnen ook op speelse wijze worden toegepast. Deze stenen vormen eveneens een echte uitdaging op het vlak van concept en ontwerp: het patroon, de relatie tussen de elementen … De jury bekroont dit project omdat het geprefabriceerd beton in een positief daglicht stelt. De elementen zijn een ideale aanvulling op de klassieke rechthoekige betonklinkers. Dit project blaast de kleine elementen werkelijk nieuw leven in.

Nominatie : Grasbetontegels Eco-Lith
Architect/Designer : Lithobeton nv
Prefabrikant : Lithobeton nv
Aanneemer : Grond- en afbraakwerken Haeghebaert
Studiebureau : Buro voor vrije ruimten, Landschapsarchitect BVVR
Opdrachtgever : Kabu bvba

Nominatie : Tijdscapsules in de Polders
Architect: Stefan.Schöning.studio
Prefabrikant: Ebema nv
Aannemer: Ghent Dredging – Herbosch-Kiere
Studiebureau: Antea Group
Opdrachtgever: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Zeeschelde


OUTSTANDING PRECAST : Studentenresidentie REGA – KU LEUVEN

Winnaars : 
Architect/Designer : Ontwerpbureau Michel Pauwels
Prefabrikant : Stradus infra nv
Aannemer : Vanhoeyveld bvba
Opdrachtgever : KU Leuven

Beschrijving: Enkele maanden geleden opende de KU Leuven haar meest milieuvriendelijke studentenresidentie. Studentenresidentie Rega is gevestigd in de voormalige Rega-school te Sint-Maartensdal. Naast een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt. Hier werd – naar het ontwerp van ontwerpbureau Michel Pauwels – een waterterras gecreëerd dat meteen ook de blikvanger vormt van het project. Met behulp van op maat gemaakte prefab betonblokken met diverse afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd. In totaal leverde Stradus Infra hier 189 elementen, waarmee het terras door aannemer Vanhoeyveld werd opgebouwd. Het resultaat is een aangename binnentuin aan het water met zicht op de Vunt, een zijstroom van de Dijle. Dit alles enigszins onverwacht… Tijdens de werkzaamheden kwam door een verzakking immers een deel van de Vunt tevoorschijn. Deze waterloop was verborgen onder de tuin van de oude Rega-school en de overkapping bleek in zeer slechte staat te zijn. Daarom werd beslist om de waterloop open te leggen en toegankelijk te maken vanuit de tuin.

De jury oordeelt dat de elementen een mooi voorbeeld zijn van een creatie op maat die in een project werd ingepast. Vooral het functionele aspect van de elementen die in de omgeving zijn geïntegreerd heeft de jury overtuigd. Het zou zeer moeilijk zijn geweest om dit soort elementen uit andere materialen maken. Dit toont nog maar eens de voordelen van geprefabriceerd beton aan. De jury beklemtoont ook de gebruiksvriendelijkheid van geprefabriceerd beton bij de plaatsing van de elementen. Uit esthetisch oogpunt passen de elementen perfect bij de waterpartij, waardoor de bewoners en omwonenden volop van deze plaats kunnen genieten.